De muziek in Final Fantasy

Final Fantasy is een populair Japanse reeks van rollencomputerspellen. Sinds 1987 verschenen er vijftien delen van de videogame op de markt. Bij elk spel hoort een soundtrack, die telkens werd gecomponeerd door een bekende componist. Wij geven meer informatie over de muziek die in het spel wordt gebruikt en de componisten achter de melodieën. Daarnaast bieden we eerst een korte beschrijving van het spel zelf.

Wat is Final Fantasy?

Final Fantasy is een Japans computerspel vervaardigd door de softwarefabrikant Square Enix. Hironobu Sakaguchi is de ontwikkelaar van het spel. Final Fantasy is een rollenspel met sciencefiction en fantasy als thema’s. Het eerste spel uit de reeks kwam in 1987 op de markt en de meest recente game, Final Fantasy XV, werd in 2016 uitgebracht. Het computerspel verwierf heel wat populariteit door de jaren heen en breidde vervolgens uit met films, romans en de Japanse anime. De verschillende games hebben telkens een eigen verhaal, maar ook enkele gemeenschappelijke kenmerken. Bij elk spel moeten een aantal helden het kwaad in de wereld verslaan. Daarnaast komen zowel de relaties tussen de personages aan bod als de interne moeilijkheden van de karakters. In het spel wordt met de namen van de personages verwezen naar gebeurtenissen in de geschiedenis, personen uit de moderne popcultuur of mythologische figuren.

De muziek in de Final Fantasy computerspellen

De muziek die werd ontwikkeld voor de Final Fantasy games, speelt een grote rol in de spellen. Dit kan vergeleken worden met de belangrijke functie van de muziek in het spel GTA. De muziek verdwijnt soms naar de achtergrond, maar kan eveneens een spannende gebeurtenis of emotioneel moment van het personage benadrukken. De melodieën spelen een belangrijke rol bij het betrekken van de gamer bij het spel en verduidelijken bepaalde momenten en emoties.Elk deel van de Final Fantasy reeks heeft een eigen soundtrack. Toch komen er steeds enkele elementen terug in de muziek. Voor de prelude, of inleiding, van de games wordt een stuk van Bach gebruikt dat door de evolutie van de reeks heen steeds complexer wordt. De melodie is enorm herkenbaar, net zoals het deuntje bij een overwinning. Daarnaast hebben twee karakters uit het spel, Chocobos en Moogles, een eigen themanummer. Ook het muziekstuk getiteld ‘De proloog’ verscheen in meerdere delen, wel steeds in een andere vorm.

Enkele componisten van de muziek voor het spel

De belangrijkste componist van de spellenreeks is Nobuo Uematsu. Aan het einde van de jaren tachtig werd de Japanner aangesproken door een medewerker van Square Enix om de muziek van het eerste deel te componeren. Dit bleek de start van een langdurige samenwerking. Uematsu schreef immers de muziek voor Final Fantasy I tot en met Final Fantasy IX en Final Fantasy XIV. Daarnaast werkte hij samen met andere componisten aan deel tien, elf en twaalf. Masashi Hamauzu en Junya Nakano zijn twee muzikanten die eveneens muziek schreven voor het computerspel. In Final Fantast XII werd de muziek grotendeels gecomponeerd door Hitoshi Sakimoto. Hayato Matsuo en Masaharu Iwata voegden ook enkele nummers toe.