De muziek in Call of Duty

Call of Duty is een populaire first-person shooter gamereeks. Elk spel dat verscheen in de reeks wordt voorzien van een soundtrack, gecomponeerd door uitstekende muzikanten. Eerst en vooral geven we wat meer informatie over het spel zelf. Nadien gaan we dieper in op de muziek uit de verschillende games en de componisten achter de melodieën.

Call of Duty: het spel

Call of Duty is een oorlogscomputerspel dat wordt gespeeld uit het perspectief van de gamer, ofwel een first-person shooter. In 2003 kwam het eerste spel op de markt, geschikt voor Microsoft Window. Nadien breidde het computerspel uit naar andere computersystemen en consoles. Activision is de eigenaar van de Call of Duty-serie, maar het spel wordt ontwikkeld door Infinity Ward. Daarnaast zijn ook Trevarch, Sledgehammer Games, Gray Matter Interactive en nog enkele andere ontwikkelaars, verantwoordelijk voor een paar games. Call of Duty speelde zich tot de derde reeks af in de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens zagen Call of Duty 4: Modern Warfare, Wold at War en Modern Warfare 2 het licht, die zich afspeelden in het heden. Black Ops is gebaseerd op de Koude Oorlog, terwijl Black Ops II gaat over het jaar 2025. Op 4 november 2016 werd het meest recente spel uit de Call of Duty reeks uitgebracht, Call of Duty: Infinity Warfare.

De soundtrack van Call of Duty

Elk spel uit de Call of Duty reeks, kreeg een gepaste soundtrack. Ook bij andere games, zoals bijvoorbeeld de muziek van Resident Evil, wordt een hele soundtrack geschreven. Michael Giacchino is verantwoordelijk voor de soundtrack van het eerste Call of Duty spel, uitgebracht in 2003. Giacchino, een Italiaans-Amerikaanse componist, schreef in zijn carrière al muziek voor televisieseries, films en computerspellen. In deze laatste categorie mag hij onder andere de soundtrack van Medal of Honor en Call of Duty op zijn naam schrijven. Met de muziek wilde Giacchino zowel de sfeer van chaos in een oorlog weergeven, als het gevoel van de miljoenen mensen die aan het bidden waren in moeilijke tijden. Zijn composities sloten aan bij de voortgang van het spel. Giacchino won in 2004 de award van ‘Excellentie in audio’ op de Game Developers Choice Awards.Ook de andere games in de Call of Duty-reeks kregen een soundtrack van een bekende componist. Call of Duty: World at War bevat een soundrack van Sean Murray. Hans Zimmer en Lorne Balfe componeerde de muziek voor Call of Duty: Modern Warfare 2 en in Call of Duty: Black Ops II Official Soundtrack is de muziek van Jack Wall te horen.

Andere muziek in Call of Duty

In de Call of Duty videogames verscheen soms ook moderne muziek, een volkslied of een klassiek werk. Till I Collapse van Eminem en Nate Dogg werd bijvoorbeeld gebruikt in Call of Duty: Modern Warfare 2. Ook in Call of Duty: Black Ops kwam een nummer van Eminem terecht. Daarnaast waren onder andere The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival en Matt Hirt te horen in het spel. Een compositie van Amadeus Mozart werd gebruikt in het spel Call of Duty: World at War.