Alles over de muziek in Super Mario

Iedereen kent de kleine held Super Mario en zijn broer Luigi. Het Japanse Nintendospel werd ontwikkeld in 1985 en is nog steeds razend populair. De soundtrack van de games, gecomponeerd door Koji Kondo, is eveneens enorm herkenbaar. Onderaan vindt je alle informatie over het computerspel en de makers van het bekende deuntje van de reeks.

Super Mario: het spel

Super Mario is een Japanse reeks van videogames uitgebracht door Nintendo en gecreëerd door Shigero Miyamoto. Het eerste spel zag in 1985 het licht. Telkens wanneer Nintendo een console op de markt bracht, werd een nieuw deel aan de reeks toegevoegd. Super Mario speelt zich af in de fictieve wereld Mushroom Kingdom. Als speler probeer je met het hoofdpersonage Mario, zijn broer Luigi en enkele andere karakters, in het volgende level te geraken. De games hebben een eenvoudig plot, meestal een strijd tussen Mario en de vijand Bowser die prinses Peach ontvoerde. Heel wat opties en effecten in het spel veranderen amper sinds 1985. Mario heeft bijvoorbeeld nog steeds een vuurbal en kon al in het eerste spel verschillende groottes aannemen. Super Mario blijft enorm populair, er werden al meer dan 300 miljoen games van de kleine held verkocht.

Super Mario: de muziek

De muziek in de Super Mario spellenreeks is bijna even bekend als Mario zelf. Het themanummer, ook wel bekend als het grondnummer of het lied van de bovenwereld, werd de officiële soundtrack van Super Mario. Het groeide uit tot een immens populair deuntje en komt terug in alle delen van de Super Mario gamereeks. De melodie werd geremixt en gebruikt in andere Nintendospelletjes en is soms zelfs de horen als de muziek in gokkasten.

Super Mario: de componist Koji Kondo

Koji Kondo is een Japanse componist die in 1984 startte als muzikant bij het bedrijf Nintendo. Hij schreef de muziek voor onder andere The Legend of Zelda en Super Mario. Kondo wilde melodieën creëren voor Super Mario die vaak herhaald konden worden zonder te irriteren of vervelen. Het resultaat werd razend populair en telt nog steeds als het bekendste themanummer van een videospel. De soundtrack van Super Mario werd al verscheidene malen geremixt, gebruikt in andere games of als ringtone ingesteld. Een andere bekende componist van Nintendo is Mahito Yokota. Hij schreef de muziek voor Super Mario Galaxy en Super Mario Galaxy 2. Hoewel Yokota werkte onder toezicht van Kondo, gaf hij toch een nieuwe richting aan de muziek in het spel. Hij liet de muziek immers uitvoeren door een orkest.