Alle muziek in GTA

Grand Theft Auto is een razendpopulaire reeks videogames. De criminaliteit en vrijheid tijdens het spelen, spreken heel wat fervente gamers aan. GTA staat eveneens bekend om de uitgebreide soundtrack in het spel. Spelers rijden tijdens het spel voortdurend met auto’s en bijgevolg is de soundtrack te horen via de radiostations. Onderaan vind je meer informatie over het spel GTA en de soundtrack van de verschillende delen.

Korte beschrijving van het computerspel GTA

GTA, of Grand Theft Auto, is een computerspellenreeks die werd ontwikkeld door DMA Design. Na GTA III veranderde de naam van DMA Design in Rockstar North. Rockstar Games publiceert de spellen. Hoewel voor de games opvolgende nummers gebruikt worden, vormen de delen geen vervolg op elkaar. De spellen uit de reeks bevatten wel enkele gemeenschappelijke kenmerken. GTA draait altijd om criminaliteit en vrijheid van de spelers. In het spel moet je verschillende missies uitvoeren om hogerop te geraken in de misdaadwereld van een stad. De opdrachten kunnen uitgevoerd worden met verschillende personages. Daarnaast ben je als speler vrij om te doen wat je wil. Auto’s stelen, een prostituee oppikken of vliegen over de stad, er zijn tal van mogelijkheden. Het eerste deel kwam in 1997 op de markt en in 2013 zag GTA V het licht, de meest recente uitgave.

De soundtrack in GTA

Muziek kan een grote rol spelen in een computerspel. Dit was bijvoorbeeld zo voor de muziek in de Final Fantasy games en het typische deuntje van Super Mario, maar vooral bij de GTA-reeks wordt hier veel aandacht aan besteed. In het eerste deel van de serie werd zestig minuten muziek toegevoegd. De makers van GTA besloten om de soundtrack via radiostations bij de spelers te brengen. De volgende delen hadden zestig minuten muziek per station aan te bieden. GTA: San Andreas kreeg bijvoorbeeld elf zenders, waarop zelfs verschillende genres werden afgespeeld. Soms spraken de presentators ook over het personage. Bij de meest recente delen van de GTA reeks is het op de computer mogelijk om eigen MP3’s te beluisteren via de radio. In GTA: Liberty City Stories en GTA: Vice City Stories kan je eveneens eigen muziek luisteren op de Playstation Portable.

Wat is zo speciaal aan de muziek van de GTA reeks ?

De makers van de GTA games besteden enorm veel aandacht aan de muziek in het spel, en dit merk je ook tijdens het spelen. Met de muziek wordt de juiste sfeer gecreëerd. Op de radio hoor je heel wat bekende artiesten en groepen, soms zelfs met interviews of informatie over het volgende optreden. In het meest recente deel, GTA V, bestaat de soundtrack van het spel uit maar liefst 260 nummers. Het spel speelt zich af in de fictieve staat San Andreas en de stad Los Santos, gebaseerd op de Amerikaanse stad Los Angeles. Op vijftien verschillende radiostations kan je als speler eindeloos naar typische Californische muziek luisteren. Enkele artiesten zoals Flying Lotus of Nate Williams kropen in de studio om muziek te produceren voor het spel.